Buraki czerwone gotujemy i kroimy w kostkę.
Z kapusty kiszonej (jak się u Was mówi kapusta kiszona, czy kwaszona?) odciskamy sok i szczególnie długą kroimy na mniejsze kawałki.
Dorzucamy fasolę białą, ugotowaną, z tych mniejszych.
I jeszcze cebulę drobno pokrojoną.
Solimy, sypiemy prawdziwym pieprzem.
Zalewamy olejem/oliwą.
Odstawiamy na czas jakiś do lodówki.
Zajadamy ze smakiem;)
No i
oczywiście do tego pajda świeżego chleba a niej plasterki podsmażonego boczku.
I tak, i tak.
Igła -- 31.01.2008 - 10:29Igła
Mo
To jest dobry przepis bo po pierwsze sam sobie mogę zrobić, a po drugie wszystko jest detalicznie wypisane jak trzeba. Na przykład o tym, że fasola ma być ugotowana.
Mam kolegę bardzo bystrego, tyle że nie w każdej jak się okazało dziedzinie.
Zrobił dla gości jakąś taką sałatkę meksykańską i tam w przepisie nic nie pisało, zeby fasola była ugotowana, to nasypał takiej suchej. Jak próbował, ułamał sobie ząb na tej fasoli. Ale, że to z Poznania kucharz, powyciągał tą fasolę paluchami ziarnko po ziarnku, ziarnka wypłukał z oliwy itp. Fasolkę ugotował i od nowa wymieszał.
Tylko zęba żałował i nawet chciał skarżyć tą gazetę od przepisów ale w końcu zapomniał i wyjechał do Norwegii.
jacek [dot] jarecki63 [at] gmail [dot] com
Jacek Jarecki -- 31.01.2008 - 17:46Jacku Jarecki,
staram się być dokładna;) I przepisy podaję proste, bo kuchnia jest od tego, żeby kawę w niej robić, a nie od tego, żeby się w niej męczyć;)
Mo -- 31.01.2008 - 20:13Panie Jacku
Sałatkę meksykańską można kupic gotową z puszki , puszkę trzeba otworzyc zawartośc
Michał szlachcic -- 01.02.2008 - 21:49oczywiście puszkiwysypac na talerz wymieszac z majonezem również wyjętym ze słoika i sałatka gotowa.Tylko,że w kuchni chyba nie oto jednak chodzi.Pozdrawiam ser… wszystkich.buraki w sałatce
Zawsze mam jakies uprzedzenie do burakow dodawanych do salatki, surowki itd.
A przeciez starte uwielbiam.
I`m sexy motherfucker!
Mad Dog -- 02.02.2008 - 12:33Mad Dog,
To sobie wyobraź sałatkę z samych czerwonych buraków w occie. Jadalne!!!
Buraki mają na tyle charakterystyczny smak, że mieszanie ich z czymś w surówce musi być poprzedzone eksperymentem.
PS. Spośród wszystkich surówek preferuję piwo.
oszust1 -- 02.02.2008 - 12:56Ja jak Mad
mam awersję do buraków, choć bardziej bo w każdej postaci, nie tylko w sałatce.
A z sałatek dobrych, które zawsze mi wychodzą, to polecam z tuńczykiem (jedna wersja z serem żółtym, druga z ryżem) i druga sałatka z feta i kapustą pekińską.
grześ -- 02.02.2008 - 14:14Wymieniam tylko główne składniki, może kiedyś napiszę więcej, choć o tej z fetą w salonowym smakoszku już pisałem.
Oszuscie
Rany, i da sie po tym zyc?
Wiesz, bez zadnych rewolucji żolądowych?
I`m sexy motherfucker!
Mad Dog -- 02.02.2008 - 14:28Mad Dogu,
Żyć się da, tak jak w ruskim powiedzeniu z czasów gułagów:
Żyt’ budiesz, no jebat’ nie zachoczesz
oszust1 -- 02.02.2008 - 14:49:-))))))))
I`m sexy motherfucker!
Mad Dog -- 02.02.2008 - 14:56A co to jest prawdziwy pieprz???
Jest nieprawdziwy.
Olejem bym nie zalewał raczej oliwa.
No i cebulę się sieka a nie kroi. Ale to drobnostki ;)))
jacer -- 03.02.2008 - 14:12